Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Модерни хистероскопски операции извършват лекари в болницата в Добрич

В продължение на три месеца вече в Многопрофината болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич лекарите извършват хистероскопски операции благодарение на новата модерна апаратура, с която здравното заведение разполага. Този вид операции позволяват да бъдат отстранени болестни изменения в кухината на матката, които много често са и причина за стерилитет или за нарушения в месечния цикъл на жените. Предимство на техниката е и че тя позволява да се направи пълен запис на операцията и по този начин лекарите да се самообучават и доусъвършенстват.

„Всеки случай сам по себе си е уникален, всяка операция сама по себе си е уникална и да можем да анализираме направеното в операционната зала е от огромно значение“, потвърждава и началникът на Отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев. Той допълва, че до този момент лекарите в добричката болница нямат случай, при който операция, започната с хистероскопски метод, да не е завършила по този начин. „Времето за една хистероскопска операция, която правим в МБАЛ-Добрич, е съпоставимо със световния стандарт“, споделя д-р Петев. Дава пример с първата операция от преди три месеца за отстраняване на миомен възел, която е отнела около 70-80 минути.

Днес екипът му вече успява да прави подобни хистероскопски операции за около 20 минути, като компромис с качеството на работа не се допуска.

Хистероскопската апаратура е предназначена за отстраняването на доброкачествени образувания, както и за диагноза. Най-важното при нея е, че там, където до скоро единственият вариант е бил отстраняването на матката, сега вече тя може да бъде запазена и в същото време жената излекувана.

„С техниката, с която разполагаме, ние можем да отстраним всяко едно изменение в матката на жената, като предотвратяваме и повторната му поява“, категоричен е д-р Петев. По думите му този метод е изключително ефективен и при диагностика, тъй като много точно се вижда къде са измененията, взема се проба само от тях и се дават за изследване. „Въпреки че в моята професия няма стопроцентова сигурност за нищо, шансът да пропуснем злокачествено образувание на практика не съществува“, убеден е д-р Ивайло Петев.

c