Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

На 31 октомври отново местим стрелките на часовника за зимно часово време

Преди 3 години Европейската комисия беше категорична в решението си да се премахне сезонната смяна на часовниците. Оказва се обаче, че държавите-членки не са единодушни по този въпрос и на 31 октомври, неделя, отново се налага да преместим стрелките на часовника. Това предстои да се случи в 4:00 часа. От 4:00 часа ще върнем часа на 3:00 часа.

Още през 2019 – та година трябваше да приключи тази смяна. През 2018 – та година бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер го предложи за целия Европейски съюз. Решението дали да запазят лятното или зимното часово време трябваше да го вземат членовете.

България все още не е решила категорично дали да оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Дори между самите държави-членки не съществуват спорове, относно това дали да се прекрати със смяната на времето.

За последно трябваше да въртим стрелките на часовника на 31 октомври, неделя, но все още не се знае дали в действителност няма да продължим с традицията. Засега не съществува единодушие по този въпрос, което означава, че към момента продължаваме март и октомври да връщаме стрелките на часовника. Няма как да бъдем сигурни дали това ще е последната смяна на времето.

Възможно е в някакъв момент държавите-членки да вземат единодушно решение по този въпрос. Много вероятно е това да не е последното местене на стрелките.

Тази неделя всеки от нас трябва да върне стрелките на часовниците и да премине през кратка адаптация. За някои от нас преходът е по-сложен, за други – това не представлява трудност и не се стига до нарушаване на ежедневния ритъм.

Когато се извършва тази смяна, тя отнема един час от времето ни за сън. Не само часовниците усещат тази промяна, но и организма ни. Децата са най-потърпевши. При тях се наблюдава безсъние, както и липса на апетит.

Пригответе се тази неделя да върнете стрелките на часовника от 4:00 часа на 3:00 часа.

Източник: actualno.com

c