Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От магистралния водопровод Батово-Добрич ще бъде снабдява с вода село Стожер

Да бъде изграден водопровод от магистрален водопровод Батово-Добрич, чрез който да бъде водоснабдявано село Стожер, реши Общинският съвет на Община Добричка на извънредно заседание днес. На него кметът Соня Георгиева внесе докладна записка, с която бяха предложени три варианта за решаване на водния проблем на населеното място. Припомняме, че заради него бе обявено бедствено положение за периода от 5 август до 8 септември.

Единият от предложените алтернативни варианти предвиждаше водоснабдяването на селото да се извършва от съществуващи сондажи, изградени преди повече от 30 години в землището на Драганово, което е на около 5 км от Стожер. Според другия вариант захранването с вода на селото можеше да става чрез поставяне на помпа във водоема на Дебрене и водоснабдяване от 4 каптажа в Дебрене и Прилеп.

Според кмета Соня Георгиева експертното становище относно последователността на действията и средствата, които са необходими за реализирането на всеки от вариантите сочи, че този за водоснабдяване от магистралния водопровод е най-подходящ. Рисковите фактори при него били сведени до минимум. Наличието на инвестиционен проект давал възможност при осигурено финансиране реализацията му да отнеме най-малко време.

С решението си ОбС възложи на кмета на Община Добричка да представи инвестиционния проект пред "Български ВиК Холдинг" ЕАД и Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация Добрич" АД, както и пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заедно с докладната записка бе представен и доклад на инж. Елица Желязкова - главен експерт в Община Добричка. От него става ясно, че според разработения проект за водоснабдяване на Стожер от магистрален водопровод Батово-Добрич ще са нужни 1 394 636 лева с ДДС. Посочва се, че по него Стожер ще се водоснабдява от най-голямата и сигурна водоснабдителна система на територията на област Добрич, която се следи и обслужва постоянно.

c