Здраве Общество

Над 1000 чакат за трансплантация на орган у нас – Просто кажи „Да!

снимка: uchicagomedicine.org

Датата 9 октомври е определена за отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. По данни на Министерство на здравеопазването, над 1000 са българите, чакащи за трансплантация.

Мотото за 2021 година е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за  присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

Без писмен отказ, след мозъчна смърт всеки в България може да се превърне в донор на органи

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *