Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Окръжният прокурор на Добрич: По-скоро човешка грешка е причинила засядането на кораба край Яйлата

Окръжна прокуратура-Добрич повдига обвинения по чл. 340, ал. 1 от НК на капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и на втория помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента, съобщават от Апелативната прокуратура.

Според този член, който допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Обвинението обаче може да претърпи промени, обясни на брифинг Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

С постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич, двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда, където прокуратурата ще поиска вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Шест часа продължиха днес разпитите на деветимата членове на екипажа на кораба „Вера СУ“ – шестима турци и трима азери, в Съдебната палата в Добрич. Те бяха разпитани пред съдии в три съдебни зали с помощта на преводачи.

Арестуват капитана и втория помощник на кораба Vera Su, НСС поема разследването

По разпореждане на Главния прокурор на Република България Иван Гешев разследването на случая с кораба „Вера Су“ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба, като прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

Бухчев посочи, че следователите от НСС утре ще бъдат в Добрич, ще се запознаят с проведените днес разпити на екипажа и ще се набележат предстоящи действия.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна ще следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая.

Действията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Лично капитанът на кораба доброволно е предал снощи корабните документи на „Вера СУ“ – корабните дневници на машините и на палубата, трудовите договори на моряците и 46 сертификата за кораба и товара му. Утре предстои митническа проверка на целия екипаж, каза още Радослав Бухчев.

6 часа продължиха разпитите на екипажа на кораба “Vera Su” от прокуратурата в Добрич

В Окръжната прокуратура е постъпил е сигналът от Министерството на околната среда и водите, засягащ катастрофата със заседналия кораб, за който съобщи преди седмица министър Личев. Той е за извършване на проверка за осъществен състав на престъпление срещу околната среда. Ще бъде приобщен към събраните до момента материали.

По време на произшествието на вахта е бил вторият помощник-капитан. Причината за инцидента е по-скоро човешка грешка, заяви Бухчев. Към момента той не пожела да коментира повече от действията на екипажа, като заяви, че има насока за това каква е причината за произшествието, но все още е рано да бъде обявена.  

c