Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обмислят преместването на 2 котви по 4 тона от Варна в Каварна за допълнително укрепване на заседналия кораб

Към момента действия по извличането на кораба няма. Такива се планират от Морска администрация, съобразно метеорологичната обстановка. Нов опит за разтоварване на кораба ще има, ако позволи обстановката.

 „Ситуацията със заседналия край Яйлата кораб показва на практика, че страната ни не разполага с подходяща техника и алгоритъм за действия, които да се приложат и използват за извличане на плавателния съд. Проблемът е сериозен“, коментира областният управител на област Добрич Васил Карапанчев. Той участва в заседание на функциониращия кризисен щаб, което се проведе снощи в Каварна, с участието на транспортния министър Христо Алексиев и зам.-министъра на околната среда Петър Димитров.

Обсъдени са възможните варианти, които да доведат до решаване на проблема, без да се нарушават екологичните норми.

С екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Той изпълнява всички нареждания на оперативните служби на Морска администрация, допълни Карапанчев.

По думите му са установени и се поддържат контакти с корабособственика, водят се разговори със салвидж компания, има готовност за укрепване на кораба с още котви при влошаване на времето, каквито са метеорологичните прогнози. Непрекъснато се наблюдава и се вземат проби от морската вода в района и около кораба и така се следи екологичната обстановка.

Периодично се проверява състоянието на дъното на плавателния съд с техника и водолази.

Днес към 11.00 часа няма промяна в ситуацията. Това, което евентуално ще бъде направено, е да бъдат преместени 2 котви по 4 тона от Варна в Каварна, за да са в близост и при подобряване на времето с тях допълнително да бъде укрепен корабът. Те биха спомогнали за това при по-голяма вълна да не бъде корабът запратен в скалите.

 „И в момента плавателният съд е укрепен с допълнителни котви откъм кърмата и откъм борда и с въжета откъм скалите. Според специалистите и в момента укрепването е добро“, посочи Карапанчев. Няма теч на гориво, нито изпускане на товара на кораба в морето.

Към момента действия по извличането на кораба няма. „Експертите обмислят всички възможни варианти, но най-важното в момента е да не се допусне екологична криза“, каза още областният управител.

Планират се действия от Морска администрация съобразно метеорологичната обстановка. Нов опит за разтоварване на кораба ще има, ако позволи обстановката.

c