Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Доц. Кунчев за идиотите на Европа: Рискуваме да си ударим туризма и икономиката

доц. Ангел Кунчев - кадър БНТ

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние."

Така коментира в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настоящата картина с темпа на Националната ковид имунизация.

Той е категоричен, че и в България трябва да бъдат достигнати нива на имунизация като в някои от съседните страни и даде за пример Република Северна Македония. Там кампанията е стартирала месец и половина след този в България, но според официалната статистика там всеки трети е ваксиниран (около 35%), докато тук данните отчитат 19% ваксинирано население.

"Има проблем с доверието в институциите, има силни анитваксърски настроения., но кажете ми къде в Европа пуснаха лекари да говорят глупости по телевизиите? Къде ги канеха на диспути през вечер и мътеха главите на хората", недоумява доц. Кунчев.

Той отново заяви позицията си, че е нужна задължителна ваксинация за определени групи хора, така както е в редица европейски държави и по света.

КАКВО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРАВИЛНОТО ДЕМОКРАТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ

"Не може да се правим на най-демократичните в света и да казваме, че е недемократично задължителното ваксиниране за някои професии. Най-демократичните държави - Гърция, САЩ, Франция, Италия го направиха. Има решения на съдилища, че това не нарушава правата на човека."

Доц. Кунчев предупреди, че в събота и неделя предстои в зала с 3000 места да се проведе събор на Български лекарски съюз..

"Лично ще изпратя проверка от РЗИ да установят има ли хора в залата без сертификати. За всички събития, ако се приеме да се провеждат със сертифицирани, няма ограничения за броя участващи."

Главният държавен инспектор цитира данни, според които едва 6-7% от хоспитализираните с COVID в страната са имунизирани, а под 1% от починалите и приетите в интензивните отделения са били лица със завършен имунизационен курс.

След старта на новата учебна година, според доц. Кунчев не е реалистично да се очаква училищата да се превърнат в Ковид-огнища или достигане на стойности, които да наложат прекъсване на занятията в цели области. По думите на доц. Кунчев, принудително преминаване в дистанционна форма на обучение за всички училища в страната също е малко вероятен сценарий.

https://bntnews.bg/f/video/o/1168/1003ed050036ea41c01cfcffb8713fda.mp4
c