Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добрич събра 150 ретро красавици от цялата страна (+снимки)

Третото издание на Ретро парада в Добрич събра днес 150 участници от цялата страна. Машините тази година са с 30 повече от 2020 г., сподели за Про Нюз Добрич Ангел Пеев, който е един от учредителите на ретро автомотоклуб „Толбухин“, организатор на събитието.

По думите му третото издание, освен с масовостта си, се отличава и с атрактивните машини, които можеха да се видят. Сред тях са ретро трактори. „Регионът ни е селскостопански, затова и показахме първите трактори, с които е изоравана добруджанската земя“, сподели Пеев. Присъстващите можеха да разгледат трактор "Дойц", произведен през 1951 година в Германия, който беше сред най-атрактивните експонати. Той е собственост на арендатор, който е негов връстник и го е получил през тази година за своя юбилей. Показана беше и българската верижна машина "Болгар TL 30A", снабдена с прикачен инвентар. Тя е произведена през 1964 година в Карлово.  

Показан беше макет на самолетен двигател, който може да се движи. С него участва Найден Марков от Пловдив, който колекционира военна техника. На парада в Добрич днес той представи и американски джип, с който американците са охранявали Берлинската стена през 50-60 години на миналия век, обясни Ангел Пеев.

Сред атракциите днес беше и автомобил "Волга", който през 60-е и 70-е години на миналия век е бил линейка.  

150 ретро автомобили, мотоциклети, трактори участваха в парада в градския парк в Добрич днес и привлякоха много любители на старите машини. Сред тях бяха също "Мерцедес" от 1937 година, коли от марките "Порше", "Мустанг", "Форд", "Опел", "Москвич", "Трабант".

Сред участниците беше и Красимир Дамянов от мотоклуб „Дивите врани“ във Варна. Пред Про Нюз Добрич той сподели, че е дебютант на ретро парад, досега е участвал само в рокерски събори. Дошъл с приятели - на разходка и за да разгледат ретро моделите.

„Моята машина е от 1984 г. и  ми предложиха също да се включа. А спечелих и купа“, обясни Красимир. Той кара чопър „Хонда“ Magna В65, 1100 куб. м. Това, което отличава мотора обаче е, че изпреварва пистовите мотори. Един от малкото чопъри, които са толкова бързи.  Варненецът сподели, че от месец е собственик на тази машина. Притежавал 750-кибуковия модел, но този го впечатлил, както като визия, така и като скорост. „С този мотор изпреварвам пистовите мотори“, не скри гордостта си притежателят ѝ и побърза да качи снимки с купата в социалните мрежи, за да "зарадва" конкуренцията.  

По традиция, ескортирани от полицейски автомобили, след награждаването участниците направиха почетна обиколка на град Добрич

Амбицията на организаторите за четвъртото издание на Ретро експото, е да успеят да привлекат участници с над 200 машини.

c