Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

РИК Добрич: При проблем с машините ще има паузи в гласуването, нека избирателите бъдат търпеливи

Председателят на Районната избирателна комисия в Добрич Цонка Велкова коментира за Про Нюз Добрич какво би се случило при проблеми с машините в изборния ден. Тя посочи, че може да се наложи избирателите да изчакват и подчерта следното:

„Избирателите трябва да знаят, че не Районната избирателна комисия взема решението за преустановяване на гласуването с машина и преминаване към хартиено, а ЦИК. Решението е на ЦИК, т.е. при проблем в някоя секция, докато се изчаква това решение, може да се получи една пауза в гласуването и хората ще трябва да изчакат. Призовавам избирателите да бъдат по-търпеливи. Ако е нещо бързо отстранимо – ако например трябва да се подмени батерия на машината, това няма да отнеме много време. Ако просто трябва да се подмени лентата на машината, това не е затрудняващо - ролката, която пуска контролните разписки, се подменя за десетина минути. Това не ме притеснява. Но ако е някаква по-сериозна повреда и проблем с машината – ще отнеме време.

Основното ми притеснение е да не се случи така, че хората да се карат с членовете на секционните комисии, които няма да имат вина за евентуално изчакване и забавяне. Решенията са на ЦИК“, каза Велкова.

Ще бъде притеснително и ако трябва по някаква причина да се преустанови като цяло машинното гласуване.

„Ще стане още по-сложно, ако това се случи едновременно в няколко секции. Затова се надявам всички машини да работят, всичко да е наред със софтуера и с бюлетините, които са заложени, защото в РИК когато одобряваме образец на бюлетината, ние одобряваме образец на хартиената бюлетина. Но какво е заложено в софтуера? Казват, че го теглят от нашата информационна система. Да, така е, ние сме проверили име по име, партия по партия, но в крайна сметка аз не съм видяла визуализацията на бюлетината за изборния район, не съм видяла имената с преференциите, реално не съм го видяла“, изтъкна председателят на РИК.

Броят на хартиените бюлетини е същият, както на миналите избори. Голяма част от тях дефакто няма да се използват заради вота с машините. Ако обаче се случи нещо, както през април във В. Търново и се преустанови изцяло гласуването с машина, изборният район трябва да бъде обезпечен с хартиени бюлетини, обясни още Велкова. 

c