Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Феерия от емоции, младост и стил - балът на ЕГ "Гео Милев" Добрич (+снимки)

Днес бе абитуриентският бал на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич. Преди началото на официалната празничната вечеря, по традиция младите хора, роднини, близки и техни приятели изпълниха площад "Демокрация" и пространството пред Драматичен театър „Йордан Йовков”. 

Повечето от зрелостниците не изневериха на традицията и пристигнаха в луксозни автомобили. някои обаче имаха честта да се насладят на мокрите улици след кратък дъжд, като за да им върви по вода оттук-насетне. Страхотен ефект предизвика мощният рев на мото-рокерите от местния клуб "Кан Аспарух", които бяха избрали да доведат част и от тазгодишния зрелостници - фенове на твърдия стил и свободния дух.

Абитуриентите на Езикова гимназия са 131, те завършват в шест паралелки. Три от тях са с първи чужд език Немски, а две с английски. Тази година завършва и последната паралелка в историята на учебното заведение с първи чужд език Френски. Отличниците са 56, като от тях пълни са 14. За зрелостниците с успех 6.00 в ЕГ „Гео Милев” са пристигнали поздравителни адреси и подаръци от Община Добрич. Отличниците ще бъдат наградени от гимназията с грамоти за заслуги при раздаването на дипломите.

Многобройните са наградите от различни състезания и олимпиади на възпитаниците на ЕГ „Гео Милев” през годините им в учебното заведение. Директорът посочи, че тепърва предстои тяхното представяне на националните кръгове на олимпиадите по различните предмети. Двама са абитуриентите, носители на почетната стипендия „Йордан Парушев”. Както Про Нюз Добрич вече писа това са Александър Петров от 12 а клас и Мира Димитрова от 12 г клас. Те бяха обявени по време на тържественото изпращане на 13 май.

Всички завършващи ЕГ „Гео Милев” в Добрич кандидатстват във висши учебни заведения, сподели Василева. Тя посочи, че една от най-актуалните специалности сред младите хора е Медицината. Не малка част от зрелостниците предпочитат Правото и Психологията. Други са се насочили към филологическите дисциплини. Има много дванадесетокласници, които вече са приети за студенти благодарение на постигнатите високи оценки на олимпиади и състезания, някои още от 11 клас. Има абитуриенти, които ще продължат образованието си в чужбина. „В сравнение с предходни години интересът е понамалял. Може би и заради пандемията няма такава голяма масовост, каквато имаше преди”, каза директорът.

При изпращането на абитуриентите малко ми е тъжно, сподели директорът на Езикова гимназия. „Особено когато си свързан с много голяма част от тях”, посочи тя и обясни, че е преподавала на доста от зрелостниците и познава випуска в неговата цялост. „Тъжно е да се разделяш с хора, с които имаш някаква емоция. А в случая тя се изграждаше в продължение на години”, каза Василева. По думите й има го вълнението, че виждаш младите хора изградени личности, по голямата част като че ли е тъга, защото една страничка се затваря и те си заминават по техния път.

Директорът пожелава на абитуриентите много късмет, защото всички други неща, които им помагат в живота, те ги имат като качества, като личностни предпоставки за развитие. „Смея да твърдя като бивш възпитаник на ЕГ „Гео Милев”, че гимназията е една много добра школовка за студентските години след това”, допълни Василева. Пожелава им и късмет, защото, по думите й, той не е малка част от изграждането на един човек и намирането на правилния път.

c