Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Албена Симеонова, Демократична България: Приехме важните промени в Изборния закон

Албена Симеонова,  народен представител от Демократична България, избран от Добричкия многомандатен избирателен район, коментира пред Про Нюз Добрич 45-ото Народно събрание, което с указ на президента Румен Радев от днес се разпуска от 12 май:

Г-жо Симеонова, според Вас какво успя и какво не успя да свърши 45-ото Народно събрание? С какво то ще бъде запомнено?

Не успя да свърши много неща. Но прие важните промени в Изборния закон. Брат ми, както и много от роднините ми, са в чужбина, и половината от тях не успяха да гласуват. Сега има гаранция, че нашите сънародници в чужбина ще имат възможност да упражнят своето право на вот. Много важна е приетата промяната за гласуването с машини. Защото това, първо, е бързо, второ – сигурно, и не подлежи на фалшификации. За мен това е нещо изключително важно.

Що се отнася до мажоритарния вот, тук съм против. От „Демократична България“ обявихме, че сме против мажоритарния вот. Ясно е, че печели този, който има най-много гласове или този, който получи корпоративния или платения вот.

Внесохме мораториум за зона „А“ и зона „Б“ по Черноморието, което също е много важно и го постигнахме.  Вярно е, че много неща не успяха да се направят, но в толкова кратко време, беше напълно ясно, че този парламент няма да издържи дълго, защото няма да има правителство. И правителство с право нямаше, защото се видя, че мнозинството много лесно извива ръце. БСП, ДПС и ГЕРБ гласуваха като един, когато нещо се засегне. Това е абсолютно недопустимо, защото непрекъснато трябва да си зависим от някого.

С какво ще бъде запомнено това Народно събрание, според Вас?

Ще го запомним, че е различно, шарено, пъстро. Че не е подведомственото Народно събрание на Бойко Борисов, който нареждаше на предното как да гласува.

Смятате ли, че това беше горчивото хапче, което трябваше да се изпие, преди да продължим напред?

В края на краищата виждаме в Израел колко избори се проведоха за две години. В Белгия също. Щом като има неща, които не са сигурни, докато не се установи едно стабилно мнозинство, все така ще бъде.

Да Ви очакваме ли начело на листата в Добрич за изборите през юли?

Да, засега да. Добруджа е много близко до това, което правя аз. През изминалите дни направих срещи с почти всички кметове на общини, разговаряхме надълго къде са проблемите. Дори започнахме с решенията. Например, между с. Българево и Болата вече сме предложили пътят да бъде изваден от резервата и да се направи един голям паркинг на края на селото и до Болата да се отива с влакче. Внесохме предложение за отпадане на мораториума за създаване на филиали за медицински специалности и това нас в Добрич ни засяга, защото 80 медицински сестри и 10 акушерки липсват на болницата. Така ще може да се отвори филиал на Медицински университет - Варна. Тези кадри са изключително необходими.

Прави впечатление, че вече говорите „за нас в Добрич“…

Ще направя всичко възможно, за да се промени животът на хората в Добруджа. Това може да се постигне с много работа и много желание. Аз съм го правила като общински съветник в Плевен, в Никопол, Ботевград, в София. Мисля, че съм показала, че мога да правя много неща. Моето амплоа са екологията и селското стопанство. Добруджа е мястото, на което с удоволствие бих се разгърнала и работила сериозно. 

c