Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

ОУ „Ст. Караджа“ в Добрич с два допуснати проекта до втори етап на национален конкурс

Иновативното ОУ „Стефан Караджа” в Добрич е с два допуснати проекта – за начален и прогимназиален етап, до втория етап на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Анжела Панчева.

Тя посочи, че от 2018 година учебното заведени е единствено в целия североизточен регион, включено в проекта „Schools for Health in Europe – SHE“. Това е признание за цялостната дейност на училището по отношение промоция на здравето от 2002 година до сега, сподели директорът. Реализирани са редица проекти по Националната програма по репродуктивно здраве, Фонд за население на ООН по споразумение с Правителството на България, по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, Компонент 7 и др.

До участие в 13-ото издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” са допуснати 60 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна. Надпреварата се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи. „Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Ръководители на проектите на ОУ „Стефан Караджа” са Наталия Енчева за начален етап и Дечка Найденова за прогимназиален. Училището е единственото в Добрич с допуснати проекти до втория етап на конкурса.

c