Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Отварят „зелени коридори“ за ваксинация от 30 април до 10 май

"От 30 април до 10 май ще се отворят "зелени коридори" там, където има желание и подготовка за такива. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде и кой "зелен коридор" ще работи. Естествено това не пречи на личните лекари да поставят ваксини", заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му с оглед на празниците и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че "зелените коридори" ще са тези, в които ще има повече имунизации.

„В рамките на зелените коридори ще се прави ваксинация с всичко, с което разполагаме – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca – разбира се за тези, на които им излиза втора игла или тези, които искат да се имунизират”, каза още той. И допълни, че ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник", подчерта доц. Кунчев.

„Проведохме доста обширни дискусии. Становището на ЕМА по отношение на ваксината на Johnson & Johnson е,  че ползите са по-големи от вредите и страничните ефекти”.  Това заяви от своя страна председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

„Няма още категорична позиция от наша страна. Изчакваме решението на още две европейски комисии, за да вземем решение за препарата. Можем, да кажем дали и кога ще започне имунизацията с него най-рано следващата седмица”, категоричен е той. 

Източник: NOVA NEWS

c