Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Апелират за бдителност в горите на Добруджа, санкция до 2000 лв. за умишлен пожар

Както всяка година, с настъпването на пролетния сезон започва и засушаването, с което се увеличава риска от пожари. От Държавното предприятие, занимаващо се с опазване и развитие на горския фонд в Североизточния регион /СИДП/ предупреждават, че въпреки дъждовете от последните дни, на много места миналогодишните треви, храсти, синори и ливади вече са сухи и лесно могат да пламнат при наличие на огън.

Областните управители на Търговище, Шумен и Добрич вече издадоха заповеди, с които обявиха началото на пожароопасния сезон. От СИДП напомнят, че в Заповедите изрично се забранява паленето на огън на по-малко от 100 метра от горските територии, както и опожаряването на крайпътни ивици, поляни и  треви.

Разрешено е паленето на огън само на определените за това места, като не се препоръчва това да се прави при силен вятър, защото огънят лесно може да стане неконтролируем. Опасност крие и оставен без надзор жив огън, тъй като и една искра е достатъчна, за да пламне сухата растителност в близост до огнището. Пожари предизвикват още хвърлени цигари, както и стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа. Санкциите за палене на огън в горските територии са от 200 до 2000 лева.

Призовават се гражданите, които станат свидетели на пожар, да подадат своевременно сигнал на телефон 112. Екипът на СИДП изказва благодарност към всички, които през миналата година са помогнали при погасяването на пожарите, както и на тези които са подавали сигнали за различни нарушения в горите.

c