Водещи новини - дясно Образование Общество

Инвестиция за 70 000 лева ще пести 30% енергия на училище в Добрич

Проект ”Въвеждане и усъвършенстване системи за разумно и ефективно управление на енергийните ресурси в училище“ реализира СУ „П. Р. Славейков” в Добрич, съобщават от учебното заведение. По него се работи от юли м. г. Стойността му е 69 964,75 лева, продължителността – 18 месеца. Проектът се финансира по Процедура за безвъзмездно предоставяне на средства за финансиране на дейности по Програма “Микропроекти за климата“ (ПМПК) на Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

Разработката предвижда постигане до 30 % енергийни спестявания, да се намалят емисиите на парникови газове и негативните ефекти от изменението на климата, проектът да превърне устойчивите решения и отговорното поведение към околната среда в постижима цел в училище чрез интегриране на „умни“ технологии и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в сградния мониторинг и мениджмънт.

В рамките на дейностите ще бъдат осъществени инфраструктурни действия, свързани с оптимизиране на съществуващите електро и осветителни инсталации чрез въвеждане на светодиодни осветителни тела, чувствителни компоненти и монтиране на мрежова фотоволтаична система за производство на електричество за собствени нужди и подгряване на топла вода.

Образователните ползи са свързани с обогатяване на знанията и компетентностите на учители и ученици, развиване на екологично мислене по темата за негативните въздействия на глобалното затопляне и климатичните промени, подобряване на разбирането за пестене на енергия и формиране на стабилна енергийна грамотност и поведение, щадящо околната среда.

Ще се формира трайна промяна в нагласите и начина на живот и поведение сред младежите в ежедневието. Проектът ще осигури чиста, зелена и устойчива енергия, която е ключов ресурс за енергийното бъдеще на България, води директно до намаляване на публични разходи, емисии на парникови газове и адаптация към климатичните промени.

Проектът се реализира с подкрепата на Община град Добрич, изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България, видни общественици, съмишленици и партньори на училището.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *