Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

До 48 часа: Леден фронт и рязко понижение на температурите

До 48 часа в страната се очаква рязко понижение на температурите - на отделни места е възможно да достигнат до под -15°. От пътна агенция призовават шофьорите да не си позволяват да тръгват с автомобили, неподготвени за зимни условия. Освен усложнената зимна обстановка, липсата на готовност на моторното превозно средство за зимата, е една от основните причини за инциденти и сериозни проблеми на пътя.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, предупредиха от АПИ.

От там уверяват, че всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.

Жълт код, предупреждават за обилни валежи през следващите дни в област Добрич

карта / НИМХ

Нахлува леден фронт от Запад

През следващите дни до края на седмицата температурите ще се понижават и към неделя-понеделник вече ще са значително по-ниски от обичайните за втората половина на януари. Вятърът ще е предимно от северозапад, умерен, в Дунавската равнина и източните райони - до силен.

В четвъртък след временно намаление на облачността, от запад отново ще се заоблачи и след обяд ще завали сняг. Вятърът за кратко ще отслабне, без да стихва.

В петък преди обяд на места, главно в Родопската област и Югоизточна България все още ще превалява сняг, а от северозапад облачността отново временно ще намалее.

В събота със значителна облачност, на места от северозапад на югоизток, отново ще превали сняг. Вятърът временно ще бъде от север-североизток, до умерен.

НИМХ: Януари ще е по-топъл от обичайното, сняг и много минуси – около Атанасовден

В неделя и в понеделник вероятността за валежи е малка, през първия ден ще има и по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността. Ще бъде доста студено, минималните температури в по-голямата част от страната ще са около и под минус 10°, в много райони на Северна България и котловинните полета на Западна, където снежната покривка ще се задържа, до около минус 15°, а дневните в неделя навсякъде ще са отрицателни.

Във вторник температурите слабо ще се повишат, но пак ще са по-ниски от нормалните за януари. Вероятността за валежи остава малка.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева / НИМХ

c