Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Отново не бе сформирана комисия за вдигането на местните данъци в Добрич

Общинският съвет на Добрич отново не можа да излъчи комисия, която да направи анализи и да предприеме действия по актуализацията на местните данъци и таксата за битови отпадъци. Вдигането на местните налози трябва да стане от 1 януари 2025 година.

След едночасов дебат кметът Йордан Йорданов оттегли докладната записка за сформирането на временната комисия. В нея предложението на кмета бе комисията да е 16-членна, като в състава й влязат представители на Общината, на Общинския съвет и консултант на КНСБ. Спорове в зала предизвикаха числеността на комисията, характерът й, съставът и задачите, дори името й. След като не стигнаха до консенсус, докладната бе оттеглена. Подобно развитие имаше и на сесията през февруари.

Инфлацията за последните години не е компенсирана с актуализация на данъчната оценка на имотите, на базата на която се определя размерът на данъка върху недвижимите имоти, който за община град Добрич не е променян от 2009 г. Не е променян размерът и на другите видове данъци, се казва в докладната записка за избора на комисията.

Необходимо е още да се въведе нова формула за определяне на Такса за битови отпадъци, която да зависи от количеството изхвърлен отпадък.

Неотдавна кметът Йордан Йорданов обяви пред журналисти, че повече от 15 години Община Добрич не е актуализирала местните данъци и такси. Посочи, че сред налозите, които трябва да бъдат актуализирани, са тези за ползване, за наем, за Детска млечна кухня и др.

Данните за местни данъци и такси в Добрич за 2023 г. сочат, че 89% е събираемостта от неданъчни приходи, а от имуществени и други данъци – 99%.

c