Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Жълт код, предупреждават за разливи на Суха река в област Добрич

Заради дъждовете и снеготопенето се очакват високи нива на реките

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по протежение теченията на големите реки у нас, според справка в актуалния бюлетин на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила от 9 януари, като в следващите часове вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци. 

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска – при Мадан. 

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България – поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Разливи на Суха река, на територията на област Добрич, са възможни в участъците ѝ край селата - Ново Ботево, Карапелит, Долина, Одринци и Ефрейтор Бакалово.

За Черноморския басейн:

През изминалото денонощие нивата в наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се повишавали, вследствие на валежи. По-значителни повишения на речните нива са регистрирани на р. Луда Камчия при с. Бероново (с до 36 см) и на р. Велека при с. Граматиково (с до 55 см). Регистрираните колебания на речните нива в останалата част от басейна са от -17 см до +16 см. Водните количества на по-голямата част от реките в басейна са под праговете за средни води. С водно количество над прага за средни води е р. Луда Камчия при с. Бероново.

От днес (10.01) и през следващите три дни нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи. Значителни ще са повишенията на речните нива на 11.01 във водосборите на реките между гр. Балчик и Бургаския залив вкл., а на 12 и 13 януари във водосборите на Южночерноморските реки.

Между 11 -13 1нуари, нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи. Значителни повишения на речните нива се очакват в периода 10-11.01.2021 г. във водосборите на р. Суха река (по основната река и във водосбора на р. Караман).

През нощта срещу 11.01.2021 г. и в сутрешните часове на 12.01.2021 г. във водосборите на р. Батовска (по основната река и във водосборите на р. Екренска, р. Изворска);

карта / НИМХ

За 11 януари отново е в сила предупредителен жълт код - за значителни валежни количества., включително и за област Добрич. В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е в сила оранжев код с очаквани стойности до 50 л/кв.м. за 24-часов период.

За област Добрич прогнозите са за значителни валежи от дъжд, който ще преминава в сняг. Прогнозни сумарни количества - между 25 и 35 mm. За района на Северното Черноморие, вятър от изток и североизток 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт), вълнение на морето - 4 бала.

петдневна синоптична прогноза за област Добрич / НИМХ
c