Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Слаб интерес сред учителите в област Добрич към ваксините срещу COVID-19

Склонни ли са учителите в област Добрич да се ваксинират срещу COVID-19 се опита да разбере Про Нюз Добрич. За целта се свързахме с директори на учебни заведения. Информация колко от педагозите ще се имунизират те трябва да предоставят до четвъртък включително в Регионалното управление по образованието, след което справката ще бъде изпратена в Министерството на образованието и науката.

14 от общо 60 учители са изявили желание да се ваксинират срещу коронавирус в СУ „Димитър Талев” в Добрич, съобщи директорът Весела Панчева. Тя посочи, че е право на личен избор на всеки дали ще се имунизира или не. „Ваксината още не е обследвана, в медийното пространство се говори, че има доста странични действия – сподели Панчева. – Още повече, че  не е клинично използвана в България. Така че е нормално хората да са с доза недоверие към нея”. Директорът посочи, че дори е изненадана от броя на хората, които в ръководеното от нея училище желаят да се ваксинират. По думите й 14 души са почти една трета от колектива. Весела Панчева сподели, че лично тя няма да се имунизира. Тя сподели, че в СУ „Димитър Талев” има доста хора, които вече са изкарали COVID-19 и имат изградени антитела.

8 са учителите в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич, които ще се ваксинират, педагозите са общо 30. Това съобщи директорът на учебното заведение Пели Апостолова. „Нямаме достатъчно информация. Плюс това има доста хора с алергии и автоимунни заболявания, които се притесняват как ще им подействат ваксините”, сподели тя. На този етап Апостолова също няма да се имунизира, защото има алергия.

Само един учител от ОУ „Свети свети Кирил и Методий” в добричкото село Ведрина ще си постави ваксина, там колективът е от седем души, съобщи директорът Стефан Узунов. По думите му ниският интерес се дължи на факта, че педагозите не са сигурни във ваксината, тъй като тя не е изследвана достатъчно добре. Узунов също няма да си постави ваксина. Не стане ли задължителна няма да рискувам, посочи той.

В ОУ „Стефан Караджа” в Добрич от 23 учители засега ще се ваксинират трима, съобщи директорът на училището Анжела Панчева. По думите й голяма част от педагозите, дори и без да са си правили тестове, смятат, че са преболедували. Други пък имат автоимунни заболявания и се притесняват. В колектива има и млади учители – до 30 години, които смятат, че ако се заразят лесно ще го изкарат. Панчева ще се ваксинира. „Смятам да се предпазя и това е начинът”, обясни тя.

Петима от общо 28 учители в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево са заявили желание да се ваксинират, съобщи директорът Кристияна Иванова. Тя сподели, че колегите й проявяват интерес, но все още имат малки колебания и се страхуват. Иванова е категорична, че ще се ваксинира и сподели, че е убедена в ползата от ваксините. Тя разказа, че в семейството й само тя е учител, всички други са лекари. „Няма нужда от по-сериозна аргументация, когато виждам и съпруга ми, и сина ми, че са категорични, че това е най-доброто, което би могло да ни предпази”, каза директорът.

c