Водещи новини - дясно Добрич Общество

Тепърва ще търсят финансиране за новия пазар на Добрич

Предстои издаване на разрешение за строеж за новия пазар на Добрич

Техническият проект „Нов облик на Централен пазар град Добрич и прилежащата му територия“ е минал оценка за съответствие със съществуващите изисквания за строеж. Предстои Община Добрич да издаде разрешение за строеж. След тези действия ще се търсят възможности за финансиране. Това съобщиха от местната администрация в отговор на запитване на Про Нюз Добрич. 

Техническият проект бе представен през октомври от „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД София – компанията, която спечели конкурса. Скоро ще бъде готов и работният проект.

Главният подход за пазара ще бъде откъм подлеза, като нивото на целия комплекс се явява по-ниско от улица „Отец Паисий“. Пазарът ще има 116 щанда, 10 търговски павилиона, складове, две тераси и сграда за администрацията. 2 000 кв. метра е покритата му площ, а общо тя ще бъде 8 000 кв.м. Планирана е и обществена тоалетна.  Щандовете ще бъдат повдигнати на платформа за по-лесно почистване.

Ще има ресторант, ще се обособи вътрешен площад с фонтан и сцена за събития. Отделен е сектор за продажба на живи дръвчета. Предвижда се за седмичния Фермерски пазар също да има място на новата територия.

Проектантите уверяват, че достъпността на пазара ще бъде много добра от всички страни и няма да има проблеми за хора с увреждания. 46 ще бъдат паркоместата по периферията на пазара – 36 места към ул. „Отец Паисий“ и 10 по ул. „Дондуков“. С близките паркоместа в синята зона и други свободни такива, общо местата стават около 150. Коментирано бе, че подземен паркинг не може да се изгради заради неподходящата геоложка структура на мястото, освен това е много скъпо.

Проектът не запазва сградата на Халите, тя ще бъде премахната. Кога ще започне фактическото строителство не е ясно, тъй като оттук насетне общината ще търси финансиране за осъществяване на проекта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *