Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Пандемията удари и търговията с риба преди Никулден в Добрич

„Може да се каже, че търсенето на риби за Никулден вече започна“ – споделиха пред Про Нюз Добрич продавачи от рибните магазини на пазара в областния град. В сравнение с предходни години продажбите на риба за празника тази година са спаднали и търговците отдават това на пандемията от коронавирус.

От друга страна, цените на никулденските риби са се увеличили на места с 50 стотинки или левче за килограм, а на други са същите като миналогодишните. Във всеки случай главният герой на празничната трапеза струва между 6 и 8 лв.  „Коронавирусът дотук ни доведе, по-скъпо ги купуваме, съответно и по-скъпо ги продаваме“. Търговците споделиха, че не се предвиждат нито намаления, нито увеличения на цените преди Никулден.

Все още не е започнало масовото купуване на риба. Предвижда се събота и неделя до обяд търсенето да е най-силно. Засега хората предимно оглеждат и подбират, някои и купуват. Рибните магазини са се постарали да разнообразят асортимента с различни пушени риби, чирози, хайвери и рибни салати, които според тях също са доста търсени за празника. Риба се зарежда от лицензирани фирми в Тутракан, Поморие, Каварна и от единствения лабораторно изследван язовир.

Досегашните впечатления на продавачите са, че, въпреки тежката ситуация, добруджанци държат на традиционния пресен шаран за своята никулденска вечеря. Толстолобът и амурът се нареждат на второ място, тъй като са по-евтини и се явяват добри заместители на шарана. Деликатесните риби като сьомга, сьомгова пъстърва, ципура и лаврак се търсят по-малко.

Екипът на Про Нюз Добрич пожелава на всички весел празник! И не забравяйте да си запазите една люспа от шаран, която да Ви донесе богатство и късмет!

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c