Здраве Образование Общество

Експерт: До 14 дни очакваме рязък спад на заразените и починали у нас

Проф. д-р Борис Богов: Училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекции у нас в момента

Вследствие на влизащите от тази нощ по-строги мерки, рязък спад на заболеваемостта и смъртността се очаква след около две седмици. Това прогнозира директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов по bTV. По думите му, целта на мерките е да бъде дадена “глътка въздух на медиците на първа линия, които се борят с коронавируса и които са на ръба на силите си”.

“Това са анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни. Отпускането на мерките след 21 декември обаче ще бъде плавно. Отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски”, уточни Богов.

По мнението на д-р Богов, училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите. “Няма медик, който да се е заразил в работната среда – има единици. Основно това се случва навън.”

По отношение на ситуацията в болницата, която той ръководи, проф. Богов сподели, че е сложна и динамична – за момента лекарите се справят, включват се и много доброволци. “Все още апелираме към повече доброволци”.

С днешна дата повече от 85 са медиците от Александровска болница, които са заразени с коронавирус. Очаква се да приключи карантинният им период и те да се върнат на работа. В здравното заведение ежедневно битката с болестта губят между двама и четирима пациенти. Най-засегната група остават хората над 60-годишна възраст и тези със съпътстващи заболявания.

снимка: кадър – bTV

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *