Балчик Водещи новини - дясно Здраве

Епидемичен взрив от Covid-19 в Дома за стари хора в Балчик

Регистрирани са 4 положителни лица за COVID-19 от персонала на Дом за стари хора в Балчик. Те са изолирани за 14 дни с предписания на Регионалната здравна инспекция в Добрич. От общо 24 изследвани от РЗИ лица от дома (12-персонал и 12-потребители) няма други положителни.

Припомняме, че епидемичен взрив има и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево. На 16 ноември постъпва информация за 15 лица с грипоподобни симптоми, съмнителни за Ковид – 19, потребители на дома. Своевременно е извършено изследване на лицата с RT-PCR тестове, от 15 изследвани лица – 14 са положителни. След извършването на бърз антигенен тест за Ковид – 19 на целия персонал и всички останали потребители от дома, и на RT-PCR за Ковид-19 на всички лица от дома с положителен антигенен тест, резултатът е положителни потребители – 97, положителни от персонала – 11 лица.

На 22 ноември са издадени 1 предписание за противоепидемични мерки, 97 предписания за изолация на потребители на социалната услуга за 14 дни и 11 предписания за изолация на лица от персонала за 14 дни.

Разпоредени са следните мерки – дезинфекция на всички сгради и дворниплощи. Всички отрицателни лица са отделени в самостоятелна сграда и се обслужват от отделен, отрицателен на Ковид-19 персонал. Потребителите, положителни на Ковид-19 са в останалите сгради и ще се обгрижват също от отрицателен персонал, като персоналът ще остане за 7 дни в дома, след което ще се смени. Разпоредено е ежедневно медицинско наблюдение на потребителите и ежедневен доклад до РЗИ за здравословното им състояние, както и да се осигури при необходимост медицинско наблюдение от инфекционист. При необходимост от хоспитализация потребителите ще се транспортират през тел. 112 за изследвания и консулти в МБАЛ в Каварна и ще се насочват за болнично лечение в Държавна психиатрична болница Карвуна (където в момента работи единственият инфекционист в областта). За създалата се ситуация и направената организация са уведомени ръководствата на лечебните заведения и на ЦСМП – Добрич, както и кмета на Община Каварна.

Днес от Дома в Българево са докладвали, че осем от положителните потребители са на лечение, но са в добро общо състояние. Останалите нямат оплаквания.

В края на седмицата предстоят контролни изследвания и в двата дома.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *