Водещи новини Здраве

От днес в област Добрич влизат в сила новите по-строги мерки във връзка с Covid

От днес се въвежда зелен коридор от 8:00 ч. до 10:00 ч. за пазаруване в търговски обекти – магазини, аптеки и други в област Добрич, на  лица над 60 г., като се препоръчва лицата под тази възраст да не посещават в посочения времеви диапазон търговските обекти. Въвежда се зелен коридор при общопрактикуващите лекари за лица с остри респираторни заболявания и грипоподобни симптоми от 12:00 ч. до 13:00 ч. за работещите преди обед общопрактикуващи лекари и от 17:00 ч. до 18:00 ч. за работещите след обяд общопрактикуващи лекари. Преустановяват се посещенията в заведения за хранене и развлечения след 23:00 ч. В заповедта е разписано още, че на пазарите и тържищата трябва да бъде осигурена дистанция от 1,5 м между маси, сергии и щандове, а лицата, които работят или посещават тези места за търговия трябва да носят задължително защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Със заповедта на директора на РЗИ се забранява провеждането на организираните обществени мероприятия на закрито за срок до 30.11.20 г. Въвежда се ограничаване на лицата, участващи в групови празненства до 30 души при строго спазване на противоепидемичните мерки до 30.11.20 г. В документа се задължават бизнесоператорите, както и ръководителите на лечебните заведения за първична извънболнична помощ да създадат организация, така че да не се образуват струпвания на хора и да има осигурена дистанция от 2 м на чакащи.

Със заповедта директорът на РЗИ разпорежда на институциите, имащи отношение към проверяване спазване на противоепидемичните мерки да засилят контрола.

     С други две заповеди д-р Св. Ангелова разпорежда разкриването на допълнителни легла в лечебните заведения на територията на област Добрич и в болниците за лечение на пациенти с коронавирус. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *