Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

17-годишен ще лежи две години в затвора за палежите на бивше Опитно поле в Добрич

Апелативен съд – Варна потвърди изцяло присъда на Добричкия окръжен съд спрямо 17-годишен подсъдим за палежи и кражба. Наложеното наказание на непълнолетното момче е в размер на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, съобщиха от пресслужбата на съда.

В периода между 15 декември 2018 г. и 16 януари 2019 г., когато бил 15-годишен, Г. Р. проникнал общо пет пъти в общинска сграда – бивш Център за ученическо, техническо и научно творчество в гр. Добрич и запалил със саморъчни средства учителската стая, няколко кабинета и хранилища. На 19.12.2018г., влязъл в жилищен блок и запалил масичка с цветя във фоайето. Силно обгорели входните врати на няколко апартамента. Пожарът представлявал опасност за живота на живуща в сградата, имало риск огънят да обхване три апартамента. На 15 януари 2019-та непълнолетният проникнал и в друг жилищен блок, и подпалил таванското помещение. Нанесени били сериозни щети, имало опасност пожарът да се разпростре върху покрива. През нощта на 16 януари проникнал в друга жилищна кооперация, търсейки вещи за крадене. Отнел мобилен телефон. Според психиатрична-психологична експертиза, момчето страда от лека умствена изостаналост, но е могло да разбира свойството и значението на извършеното, и да ръководи постъпките си.

Тежки поражения на сградата на бившето Опитно поле в Добрич от палежите (снимки)

Подсъдимият е направил самопризнания, които се подкрепят от доказателствата по делото. Установените факти не оставят у съда никакво съмнение по отношение на авторството на деянието. Апелативният съд счита, че първата инстанция е определила справедливо наказание. По-тежката отговорност се обосновава от множеството деяния, извършени в сравнително кратък период. Многократността на проявите и наличието на друго осъждане не свидетелстват за проявено увлечение или лекомислие. Младата възраст не е била възпиращ фактор за извършването на множеството противоправни прояви. Напротив, наблюдава се плашеща тенденция на задълбочаване на престъпните навици. Затова съдът счита, че е необходимо наказанието да бъде изтърпяно ефективно.

Решението на въззивната инстанция може да се протестира или обжалва пред ВКС.

c