Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Тежки поражения на сградата на бившето Опитно поле в Добрич от палежите (снимки)

Сериозни поражения са нанесени от множеството палежи в сградата на бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ в Добрич, известна като Опитното поле, видя репортер на Про Нюз Добрич.

Близо десет са палежите в сградата на неизползваемата от десет години сграда, извършени през последните три месеца. Трима бяха задържани за тях. През януари бе арестуван 15-годишен младеж, обвинен в пет от палежите през декември и януари. За момчето полицаите обясниха, че е с много нисък социален статус. Разпитан е в присъствието на адвокат и обяснил как ги е извършил. Престъпленията му са умишлени. За палежите на ЦУТНТ обяснил, че целта му била кабелите да изгорят, за да използва медните жици, които да предаде на вторични суровини.

В края на февруари обаче бяха задържани 20-годишен мъж и 17-годишен младеж, причинили последните два пожара в сградата. И двамата признали, че са причинили пожарите – на третия етаж в сградата и на навес на около 100 метра от сградата.

Сградата на бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/, която се намира на бул. „Добруджа“ 1, не се ползва от 10 години, съобщиха от Община Добрич в отговор на въпрос от Про Нюз Добрич.

Статутът на общинската собственост бе променен от публична в частна, но към него няма заявен интерес от страна на инвеститори или наематели. Единственият заявен интерес е за стопанска дейност и търговия, които са недопустими по закон. В Центъра може да се провежда само образователна, здравна или социална дейност.

Макар и сградата да се охранява, тя често е обект на вандалски прояви.

Търсят се инвеститори за стопанисване и управление на бившия Център за наука и творчество, обясниха от Общината.

На следващо наше запитване от Община Добрич съобщиха, че  има сключен договор за охрана на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество с цел опазване на сградата и имуществото, но системата за охрана е опожарена и ще бъде възстановена.

Община Добрич е предприела мерки за обезопасяване на сградата. Общинското предприятие „Комуналстрой“ монтира решетки на първия етаж. След това Община Добрич ще премине към обезопасяването на цялата сграда, за предотвратяване на вандалски прояви и запазване на общинското имущество.

c