Култура Общество

Днес се чества Денят на бесарабските българи

Днешният ден е празник на бесарабските българи, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. Чества се на 29 октомври, като за пръв път се отбелязва през 1938 година. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, след около пет годишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 г.

Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова. Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София.

Сред историческите личности, родени в Бесарабия, са Александър Малинов (1867 – 1938) – политически и държавен деец и български министър-председател, Александър Теодоров-Балан (1859 – 1959) – езиковед, пръв ректор на Софийския университет, и героят от Добричката епопея ген. Иван Колев (1863 – 1917).

Бесарабски българи са българите, живеещи в областта Бесарабия, разделена между днешна Молдова и днешна Украйна и днешна Румъния, между реките Прут и Днестър (Одеска област). Общият брой на бесарабските българи в Република Молдова и Република Украйна по официални данни е около 230 000 души.

снимка: Уикипедия

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *