Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

При голям интерес се провежда общата трудова борса в Добрич

Обща трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда” /ДБТ/, се провежда днес в Добрич. Още преди старта й десетки добричлии се стекоха пред Общински младежки център „Захари Стоянов” с желанието да се срещнат с работодателите, предлагащи свободни работни места.

На откриването на борсата присъстваха областният управител Красимир Кирилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности на Община Добричка Румяна Иванова, Ивелина Василева – председател на местната структура на КНСБ, председателят на КРИБ Мария Кирилова.

Настоящият форум се провежда в изпълнение на проект „Готови за работа”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, каза директорът на Дирекция „Бюро по труда” в Добрич Северина Савова. Тя посочи, че в трудовата борса участват работодатели от сферата на преработвателната промишленост, обувно и шевно производство, хранително вкусовата промишленост и индустрия.  Със свои щандове се представят Кариерният център към Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна, Военно окръжие-Добрич и Областен информационен център-Добрич.

Целта на събитието е подпомагане наемането на работна сила чрез улесняване достъпа до информация за свободни работни места и осигуряване на възможност за пряк контакт с работодателите и пряко договаряне, посочи Савова. „Днес работодателите, които са поканени, ще имат възможност да представят своите конкретни потребности, условията за наемане на работници и свободните си работни места - каза още тя. – Търсещите работа ще имат възможност да се ориентират в предложенията, съвместно да обсъдят възможностите за заетост и договаряне”. На разположение на работодателите са експерти от ДБТ за консултации, информиране и презентиране на услугите, които се предлагат от дирекцията. В трудовата борса има и информационен щанд относно изпълнение на мерките от пакет „Заетост по три”.

Присъстващите ще бъдат за познати и ще имат възможност да бъдат информирани и относно условията за обучение и квалификация, за кариерно развитие и реализация чрез ЕURES-мрежата за европейска мобилност. Асистентът на организацията в ДБТ ще разясни подробности относно какво представлява мрежата и какви услуги предлага за работа в чужбина на безработните. Представителите на Военното окръжие ще представят и обявят свободни работни места за кадрови войници в Българската армия, ще информират заинтересованите посетители и за предстоящите конкурси за заемане на свободните длъжности.

Експерти от Областния информационен център-Добрич ще представят пред работодателите информация за актуалните и планирани процедури и мерки за преодоляване на икономическите последици от пандемията от COVID-19, финансирани по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.” и „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.”.

Искрено се надявам една голяма част от търсещите работа да намерят своя работодател и съответно трудова реализация, за да бъдем удовлетворени от провеждането на днешното събитие, каза Северина Савова. Тя изказа благодарност към домакините от Младежкия център за съдействието при организацията. Благодари и на своите колеги от ДБТ, които със своята всеотдайност и професионализъм са организирали провеждането на мероприятието.  

Общата трудова борса в Добрич се провежда при спазването на всички противоепидемични мерки.  

c