Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От догодина по ОП „Храни“ ще се раздават пакети за новородени и за деца

От 2021 година, по Оперативна програма „Храни“, освен продукти за социално слаби ще има и пакети за новородени и за деца, съобщи в Добрич социалният министър Деница Сачева. Тя се включи в раздаването на храни за бедни хора, осигурени от Оперативната програма, в пункта на БЧК.

Броят на хората, които получават това подпомагане, ще бъде увеличен. „Настоящата програма е в размер на 15,7 милиона лева, като ще се раздадат храни на почти половин милион семейства. За следващия 7-годишен период има 504 милиона лева за седем години, те ще стигнат за 600 000 лица и семейства. Съответно ще има увеличение на средствата, ще има повече пакети с храна за семействата, които са с три и повече членове“, заяви министърът.

Новото за следващата година е, че ще има пакети за новородени деца, които ще съдържат памперси, храни и най-необходимото за най-уязвимите семейства, които нямат възможност да покрият тези разходи. „Ще има и детски пакети с детска кухня, така че децата да могат да получат реална подкрепа от държавата през ОП „Храни“, посочи министърът и допълни, че партньор на кампанията е БЧК, но храната се осигурява по програмата от МТСП.

По повод на предложението детски добавки да получават всички деца, независимо от доходите на родителите, тя каза, че има различни мнения. Някои смятат, че всички деца в България трябва да имат равни права и да получават еднакви добавки, а други – че трябва да има безплатни детски градини и ясли. „Има проекти на Министерството на образованието с европейски средства, по които се осигурява такса за детска градина за най-уязвимите деца. Таксите са средно 40 лв. за страната, София са 60 лв, има общини с 20 лв. или които са освободили от такса жителите си. Това е тема, по която много се дискутира. Моето мнение е, че трябва да дадем знак, че всички деца в България са с равни права“, заяви Сачева. 

c