Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Две сметки за ток за месец получи фирма от Добрич, грози я фалит

Към Про Нюз Добрич се обърна нашата съгражданка Десислава Първанова, която се оплака, че е получила две сметки за ток на фирмата си за октомври. Семейството й има малък бизнес. Жената обясни, че срокът й за плащане на електроенергия е 10 число. Тя получила една фактура за август, която платила до 10 октомври. Получила обаче и втора фактура – за септември, чийто краен срок за плащане е 27 октомври. „Тоест, аз през октомври в разстояние на две седмици трябва да платя две сметки», коментира Първанова. Тя сподели, че и други фирми в Добрич са получили по две фактури, които трябва да платят през октомври.

Обикновено плащам по 400-420 лева на месец, нямам възможност да платя втората сметка, обясни жената. «Фалирам и затварям. Абсурдно е в таказа криза да се извиват ръцете на хората. Нашият бизнес е малък, с него си изхранваме семейството», сподели добричлийката.

Причината, поради която дамата е получила фактурите си по-рано, е свързана с преминаването на всички небитови клиенти на крайния снабдител на свободен пазар след 30.09.2020 г., съгласно промените в Закона за енергетиката (обн. ДВ, бр. 57 от 26.06.2020 г.). Това отговориха от ЕНЕРГО-ПРО в отговор на отправено запитване. От там припомнят, че всички небитови клиенти са задължени от 01.10.2020 г. да закупуват електроенергия на свободния пазар, като сключват договор със свободно избран от тях търговец или до избора на такъв преминават служебно на свободен пазар при условията на типов договор.

„В конкретния случай фактурите с краен срок за плащане 27.10.2020 г. са окончателните фактури, които ЕНЕРГО-ПРО Продажби в ролята си на краен снабдител е издал за двата обекта на клиента с отчетен период 02.09.2020-30.09.2020 г. С тези фактури снабдяването на обектите на регулиран пазар приключва” - обясниха от дружеството. От там обръщат внимание, че във всеки случай, в който клиент сменя доставчика си, включително на свободен пазар, се извършва извънреден отчет, чиято цел е да се изчистят финансовите задължения към предходния търговец преди да се премине към друг. 

c