Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С четене на съвременни автори Добрич се включва в Нощта на литературата

С четене на текстове от съвременни европейски автори, представени от популярни личности, на 7 октомври, сряда, от 17 до 20 часа Добрич ще се включи в Нощта на литературата. Четенията ще са в Регионална библиотека „Дора Габе”, Дом-паметник „Йордан Йовков” и Музея в Градския парк „Свети Георги”.

В Първото читателско гнездо – Регионална библиотека „Дора Габе”, актьорът от Държавен куклен театър „Дора Габе” Румен Куртев ще представи откъси от „Аврам, Богдан, вода газят” с автор Владислава Войнович. Произведението е забележително светла, увлекателна, мъдра, просто и смешно написана и чудесно илюстрирана книга за буквите – и не само. Как симпатичната хитруша Мелания успява да вникне в логиката и употребата на буквата, за да я научи бързо и вярно (поне в повечето случаи)? Неусетно малките случки, важните отношения, щурите роднини, приятелите и азбучните житейски истини се навръзват в увлекателен роман, който ще прикове вниманието на детето и на възрастните, които се грижат за него.

Във Второ читателско гнездо - Дом-паметник „Йордан Йовков”, лекарят и писател д-р Хасан Евраимов ще представи текстове от „Човекът, който дължеше живота си на един сън” на  Феликс де Менделсон. Книгата е вдъхновена от идеята да опознаем собствените си сънища, за да подобрим своя личен и социален живот. Текстът ни въвежда с вълнение и литературно умение в „лабиринта на сънищата“, после разграничава спане, сънуване, сън и сънища наяве и довършва деликатното ни ориентиране в тези материи чрез превъплъщаване на автора в ролята на изследователите и тълкувателите на сънища от Античността до днес. Седем хипотези, отговарящи на въпроса „Защо сънуваме“ ни подготвят за финала от практически съвети как да се отнасяме към собствените си сънища. Авторът на книгата - Феликс де Менделсон (1944-2016), е психоаналитик и университетски преподавател по психоанализа, известен интелектуалец.

В Третото читателско гнездо - Музей в Градски парк „Свети Георги“, директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов ще чете откъси от „Отивам си е възвратен глагол” на Тайе Селаси. „Отивам си е възвратен глагол“ е както бързо разгръщаща се история за състоянието на едно семейство, така и еуфорично изследване на вътрешния живот на неговите членове. Оригиналното заглавие на романа, Ghana Must Go, е неслучайна фраза с конкретен исторически произход. Тя остава в историята като популярен лозунг на ксенофобските настроения.

Със съвършено изпипаната си проза и безупречната си техника Селаси не просто претворява представата ни за африканския роман, тя претворява понятието ни за романа.

Четенето ще открият членове на кметския екип в Добрич. Целта на Нощта на литературата е да запознае широката публика с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности. За Добрич организатор на събитието е Общината в партньорство с Регионална библиотека „Дора Габе“ и Регионален исторически музей.

c