Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Свобода Димитрова – първото дете на свободен Добрич

„Това е орисия, съдба”. Така определя факта, че е първото дете на свободен Добрич Свобода Димитрова. Актът й за раждане е под №1 в регистрите на Добрич.

Аз съм родена на 21 септември, но тогава е било много объркано всичко, разказва жената. По думите й румънската администрация се е била изтеглила, а българската още не била назначена. За това е записана чак на 26 септември. Когато баща й отива да направи това бил първи. Чиновникът му казал, че ако иска дъщеря му да бъде записана като първото българско дете трябва да се казва Свобода. Имало и друг вариант – баща й да отстъпи мястото на момче, което да запишат Симеон. Родителят й обаче казал, че името е много хубаво и не отстъпил мястото.

Свобода Димитрова разказва, че е от известни родове – и откъм майчина, и откъм бащина страна. Едната й баба била котленка, много близка роднина с Раковски. Сега наследниците й се опитвали да установят точно каква е връзката, но нямало документи за това. „Котел е горял и всички документи на града са изгорели. В църквата също се случва нещо и документите ги няма”, разказва жената. Все пак тя предполага, че Раковски е брат на прапрабаба й.

Свобода Димитрова е учила във Втора гимназия „Райко Цончев”, после в Трета гимназия. Има средно специално образование, след това задочно завършва и Икономическия техникум в Добрич. Работила е в обувния завод и в селската авиация, където се пенсионира. Четири-пет години е работила и живяла в София докато съпругът й бил студент.

80-годишната жена с гордост разказва за семейството си. Дъщеря й Милена Янкова живее в САЩ от 1991 година. Тук е завършила ПМГ „Иван Вазов”, а след това Математика в СУ „Свети Климент Охридски”. В САЩ придобива още едно висше образование – Вътрешна архитектура. В момента със съпруга си Любомир Александров се занимават с частен бизнес. Димитрова има две внучки – Симон, която е завършила Химия, и Лилиян – Международни икономически отношения, а сега започва да учи и Право. Жената разказва, че когато са били малки по половин година живеели със съпруга си в Америка, половин година в Добрич. Сега ходи всяка година за Коледните и Новогодишни празници. „Това е най-хубавото ми време от годината”, споделя Свобода Димитрова.

В личен план тя си пожелава най-вече да е здрава и да намери сили и тази година да „преплува” океана и за празниците е отново да е със семейството си. Надява се пандемията да не й попречи. „Когато съм там забравям за всичко, тогава бягат и болестите”, споделя жената.

Свобода Димитрова / снимка: В. „Нова добруджанска трибуна”

c