Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Именити гайдари гостуваха на Фамилия Охридски в Добрич

В училището по изкуства СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич се проведе неформална среща с най-големите гайдари на България, съобщават от учебното заведение.
Родопския гайдар Петър Янев, известен като гайдаря на великата Валя Балканска, отправи професионално послание към училищната гайдарска група и присъстващите ученици от музикални паралелки : „Солфежът е основното, най-правилно нещо, за да можеш да се развиваш като музикант“.

Участие в срещата взе и Теодора Игнатова - почетен консул на Република България в Демократична Република Конго и президент на международната фондация "Тouch Happiness Foundation" в България и в Демократична Република Конго.

Д-р Иван Георгиев  - преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив също гостува на училището по изкуства и отправи чистосърдечен призив към присъстващите: „Не може да изградиш музикант като завършеност - без да знае солфежа.“

Гайдарската група с представители от II-ри до XII-ти клас към СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Димитър Димитров и подкрепящ инструмент тъпан - Дончо Симеонов, посрещна гостите подобаващо с гайдарско изпълнение на варненски танц.

Гостите бяха възхитени от представянето на учениците, които показаха изкусно майсторство, което са развивали дори и по време на обучението в електронна среда.

Майсторите на гайдата Петър Янев (родопска каба гайда) и д-р Иван Георгиев-Балки (джура гайда) отправиха професионален музикален поздрав към своите домакини.

Тримата гости заедно са създатели на родолюбивото Школо по гайда и народознание в София, което е към частно училище.

c