Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

24-часова акция на КАТ: "ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!"

21 септември е Европейският ден без жертви на пътя.

През юли 2020 г. България, като член на ROADPOL, получи покана да се присъедини към Дните за безопасност на ROADPOL между 16 и 22 септември, които са в подкрепа на Европейската седмица на мобилността в същия период.

До 2020 година, дните се организираха под наименованието European Day Without A Road Death (#ProjectEDWARD)

Европейският ден без загинали на пътя е част от традиционната Европейска седмица на мобилността, която се се провежда от 16 до 22 септември. Тазгодишното кампания в България се провежда под мотото "ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!"

Данните от началото на провеждането на ежегодната кампания у нас сочат, че в Деня без пътни жертви, единствено през 2016 и 2018 година няма нито един загинал. Една жертва на ПТП има през 2017 година, а през 2019 са шестима.
За периода 2016-2018 година, само на 21 септември, при пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа са изгубили живота си 134 човека.

Първият Европейски ден без загинали на пътя бе проведен през 2016 година, като инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и оттогава се осъществява като полицейска операция под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death.

Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на всички страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Апелът на службите за конторл по пътищата е - в днешния ден да положим усилия за толерантно и поведение и недопускане на пътно-транспортни произшествия. И днес органите на "Пътна полиция" ще положат всички усилия да подпомогнат движението, увериха от КАТ.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеша или карат велосипед — всички участници в пътното движение са от значение и малките промени в поведението могат да бъдат изключително важни.

Въпреки че пътищата на ЕС са най-сигурните в света, все още в пътнотранспортни произшествия продължават да загиват 70 души на ден, а 370 души на ден получават тежки наранявания, което променя живота им. Всъщност през времето, за което ще прочетете тази статия, един човек ще бъде убит или тежко ранен някъде в ЕС. Затова на Европейския ден без загинали на пътя не забравяйте коланите и намалете скоростта, така че всички да пристигнат живи, напомнят от "Пътна полиция".

Project EDWARD

Опасното поведение е основен фактор при тежките пътнотранспортни произшествия. Ако водачите променят своето поведение, като например по отношение на използването на предпазни колани, превишената скорост, шофирането в нетрезво или разсеяно състояние, животът на много хора би могъл да бъде спасен. Образованието в съчетание с правоприлагането и инженерното проектиране е най-добрият начин за постигане на нашите цели и намаляване на броя на убитите или сериозно ранените.

c