Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Стрелецът на пътя Варна-Добрич с присъда за закана да накълца баща си на парчета

37-годишният Илтер Юмеров Асанов-Шалтера, който днес бе оставен зад решетките за хулиганство, има присъда за закана за убийство и увреждане на имущество от ноември 2019 година, припомня Про Нюз Добрич.

Тогава той бе признат за виновен от Районния съд в Добрич за екшън, разиграл се за времето от 24 до 30 май м.г. в село Стефаново. В условията на продължаващо престъпление Илтер унищожил и повредил вещи в дома на своя баща – Юмер Асанов Алиев. Става въпрос за  25 стъкла, 7 стъклопакета, алуминиева врата, телевизор „Нео”, фурна „Термомакс” и други. Общата стойност на унищоженото имущество възлиза на 631,90 лв.

Вандалщината била придружена със закани за убийства, отправени към баща му и жената, с която живеел. Илтер заплашвал баща си, че ще събори къщата му с фадрома и ще я запали, за да изгори вътре, че ще го заколи и ще му отреже главата, като докато сипел заканата посягал към голям нож. На 30 май заплашил баща си, че ще го накълца на парчета, ще го напъха в „кенефа и ще го събори отгоре му“. Подобни били и заканите към жената.

Делото е гледано по реда на съкратеното съдебно следствие, в резултат на което присъдите се намаляват с една трета. Съдът е групирал наложените наказания на Шалтера и е определил да изтърпи най-тежкото от тях, а именно – „лишаване от свобода”  за срок от 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

Припомняме, че на 21 август тази година, край Добрич, Шалтера блъсна с колата си тази на Пламен Михов, стреля по него и накрая го преби. Инцидентът стана около 11 часа, когато след отнемане на предимство на изхода на Добрич, Илтер с управляваното от него “Ауди А8” започва да преследва лекия автомобил “Пежо”. Мъжът произвежда изстрели, изтласква другата кола от пътя и принуждава водача й да спре. Нанася му удар с юмрук в лицето. От мястото на произшествието бяха иззети гилзи, а боеприпаси и пълнителят на оръжието са иззети при претърсване на “Ауди”-то. Самото оръжие, за което предстои да бъде направено експертно заключение, е предадено от непълнолетния син на Шалтера, който е бил в колата. Пострадалият Михов бе настанен в болница в тежко състояние.

На 22 август Районният съд в Добрич наложи на Илтер Асанов – Шалтера постоянна мярка „задържане под стража“, която мъжът обжалва пред Окръжния съд. Днес състав на Окръжен съд – Добрич, потвърди определението на районното съдилище за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ако Илтер сега бъде осъден, ще влезе в затвора и ще излежи и предишната присъда от 2019 година.

Илтер Асанов има фирма - ШАЛТЕР 83 - ИЛТЕР АСАНОВ ЕООД, която е регистрирана в село Стефаново. Занимава се с търговия. Пред съда днес обаче каза, че е безработен. Разведен е, със средно образование, определя се като български гражданин от татарски произход.

c