Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Четири забавни занимания, които ще подготвят децата за началото на учебната година

Всеки първокласник очаква с нетърпение първия учебен ден. Радостта е огромна, а емоциите се засилват с наближаването на заветната дата.

Но тръгването на училище също така е свързано и с много нови правила, натрупване на знания и умения. За да сте сигурни, че детето ви ще се справи добре в клас, хубаво е да предвидите малко време за подготовка. Затова помолихме експертите да препоръчат няколко забавни игри, които не само ще осигурят много положителни емоции, но и чудесно ще подготвят детето за началото на учебната година.

Творчески игри с рисуване, апликиране или моделиране

Творческите игри са любими на всяко едно дете, без значение от пол или възраст. Да сътвориш нещо красиво със собствените си ръце е много вълнуващо преживяване, което носи огромна гордост и затвърждава увереността в собствените сили. Ето защо не пропускайте да предложите на вашето дете интересни модели за апликация, рисуване или моделиране – те перфектно развиват фината моторика, стимулират креативното мислене, възпитават усет към естетичното и разбира се, доставят невероятно удоволствие.

Ползите от рисуването, апликирането и моделирането за децата са наистина много, но ние ще изброим най-важните:

  • Тези творчески занимания развиват пространствената интелигентност;
  • Помагат на детето да се изразява, като проектира своето психологическо състояние върху хартията или пластилина;
  • Въздействат особено успокояващо върху деца, склонни към капризи, депресии и неврози;
  • Помагат на детето да структурира времето, да развива постоянство и го учат да бъде дисциплинирано;
  • Чрез такива дейности децата се научават да възприемат творчески света, който ги заобикаля и осъзнават, че всеки човек има свое възприятие за реалността и може да възприема обектите и явленията по собствен начин;
  • Стимулират детето да се научи да възприема грешките си по позитивен начин –например, като шанс да създаде нещо ново и уникално. 

Игри с музикални инструменти

Детските музикални инструменти дават огромен шанс на всеки родител да запознае своето дете със света на музиката отблизо. Малките деца са особено любопитни и с радост ще научат по какъв начин работят различните музикални инструменти и каква е тяхната роля за създаване на отделните стилове музика. По този начин играта с тях може да се превърне в първото стъпало към развитието на музикалните заложби на вашето дете, както и да го подготви за придобиване на повече знания за музикалния свят.

В часовете по музика в началното училище то със сигурност ще се срещне с някои от най-популярните музикални инструменти, а фактът, че вече е музицирало на свой собствен акордеон, китара или пиано, ще му бъде от голяма полза.

Днес много педагози и експерти в образованието изказват своите тревоги, че на децата не се дава шанс да се запознаят по правилния начин с богатото музикално културно наследство, което са ни завещали велики композитори като Бах, Моцарт, Бетовен, Шопен и други. Истината е, че любовта към музиката като цяло (и в частност към нейните разнородни жанрове) следва да бъде целенасочено възпитавана, а не формирането на музикалния вкус и знания да бъдат оставени на случайността. В този смисъл детските музикални инструменти могат да се превърнат в един чудесен мост, свързващ детето с необятния музикален свят, помагайки му да го възприеме по-добре и да го заобича истински.

Игри с конструктори

Игрите с разнообразните видове конструктори със сигурност са отлична подготовка на вашето дете за училище. Това занимание ще развие фините двигателни умения, както и ще спомогне за по-добрата координация между движението на ръцете и зрението. Докато изгражда различни модели, малкият ученик ще подобри способността си да се концентрира, както и паметта, и мисленето си.

За да насърчите постоянството и търпението, можете да изберете някой комплект, който съдържа повече части. Това ще помогне на „строителя“ да анализира и сравнява, докато многократно разглобява и сглобява своите творения.

Колкото повече детето се занимава със своите конструктори, толкова повече ще усъвършенства своята сръчност, способност за фокусиране и пространственото си мислене.  Всички тези качества ще му помогнат много за възможно по-доброто му представяне в училище.

Защото освен че помага много за развитие на логиката, толкова важна за математическите науки, доказано е, че играта с конструктор оказва положителен ефект и върху развитието на речта. Тя обогатява речника и развива умението на детето да разказва, което е особено важно за отличното му представяне по редица предмети, които тепърва предстои да изучава в училище.

Образователни и логически игри

Тази група интересни занимания също е прекрасен начин да подготвите вашето дете за предстоящите учебни часове. Широката общ култура, познанията за света около него, способността да мисли бързо и логично – всичко това би било от невероятна полза на малкия ученик в часовете, защото  ще му позволи да изпъкне сред останалите и да представи себе си във възможно най-добра светлина. Това, от своя страна, ще му даде повече увереност в собствените сили и ще стимулира инициативността му. Съвременните детски образователни игри идват в такова широко разнообразие, че нито един родител не би имал затруднения в избора си. Психолозите и педагозите препоръчват „домашната игротека“ да се обогатява редовно и да се търсят все повече нови начини за стимулация на детския интерес.

c