Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

В PCR-лабораторията в Добрич ще се диагностицират и други вирусни заболявания

Почти е решено лабораторията за PCR-диагностика, която предстои да бъде закупена, да бъде разположена във Диагностично-консултативен център II в Добрич, научи Про Нюз Добрич от управителя на лечебното заведение д-р Валери Веселинов.

По думите му функционирането на лабораторията далеч не се състои само в закупуването на съответната техника. „Трябва да се види кадровото обезпечаване, в смисъл, по стандарти, по нормативи какви специалисти са необходими”, обясни лекарят.

Според д-р Веселинов се обсъждат различни варианти за финансирането на лабораторията. Един от тях е ДКЦ II да поиска безлихвен заем от Общината, който после да изплати. Трябва да видим първо точната сума, за да направим финансовите разчети, посочи управителят на лечебното заведение. По думите му на този етап е трудно да се каже колко ще струва апаратурата, защото е въпрос на търговски преговори, но най-вероятно ще е над 65 000 лева като крайна цена.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелови  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев казаха, че такава лаборатория е наложително да бъде открита в Добрич, сподели д-р Веселинов. „Тази техника не диагностицира само Covid-19, PCR диагностиката е и за други вирусни заболявания”, посочи лекарят. И допълни, че лабораторията може да бъде полезна много дълго време.

c