Бизнес Общество Туризъм

Усложнена обстановка: Да се избягва пътуване до и през Беларус

Българските граждани следва да се въздържат от пътувания в Беларус, освен в случай на крайна необходимост, предупредиха от Министерство на външните работи на България.

От МВнР препоръчват – при преминаване през Беларус, българските граждани да избягват местата на масови събирания на хора, да имат готовност за евентуални проверки на документи и багаж от правоохранителните органи, включително и от цивилни представители на властта, които не винаги се легитимират.

Следва да са внимава и за стриктно спазване на предписанията на българските и беларуските компетентни органи, свързани с епидемиологична обстановка в Беларус.

До ескалация на напрежението в страната се стигна след приключване на избирателния ден на 9 август т.г.. Близо седмица след това, в столицата Минск и в много други градове на Беларус – Гомел, Брест, Гродно, Витебск, Кобрин, Навополоцк, Барановичи и др. се провеждат граждански протести. Центърът на Минск е отцепен с кордони на специалните части.

От МВнР информират, че в столицата и други градове е разположена специализирана техника за борба с масовите безредици. Магистралите и другите пътища на страната се контролират от военни части и органите за контрол на транспорта.

От деня на провеждането на изборите (9-ти август), за около три денонощия, в Беларус изцяло са били прекъснати интернет-мрежата и мобилните комуникации. Към момента те функционират частично.
В Минск са затворени редица станции на метрото. Съществуват проблеми и с наземния градски и таксиметров транспорт. Придвижването е затруднено от многобройни задръствания, поради блокиране на кръстовища от протестиращи или от полицията.


При нужда от съдействие българските граждани в Република Беларус могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Минск на следния телефонен номер : +375 17 328 65 58, както и на телефонните номера за неотложни случаи в извънработно време: + 375 29 625 80 44; +375 29 625 80 43. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Minsk@mfa.bg.

снимка: .shutterstock.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *