Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Световният ден на котката отбелязваме днес, 8 август

Котката - един от най-предпочитаните домашни любимци, отбелязва своя празник днес. Началото на инициативата е поставено през 2002 г. Идеята е на Международният фонд за защита на животните. Включват се и други защитни организации. Целта на деня е да напомни на хората, че котката е живо същество, което имат нужда не само от храна, но и от дом, обич, внимание и грижи.

В замяна, тя ще се поглези в краката ни, ще мяучи доволно и ще излекува раните ни. Да, казват, че котката е природен екстрасенс – тя безпогрешно открива болката в тялото на човека и масажира мястото с лапички. Успява да повлияе дори на кръвното налягане и да го регулира. Предпазва стопаните си от инфаркт и депресия, лекува фрактури и възстановява увредени мускули. Всичко това е научно доказано.

Мъркането на котето попада в  специален терапевтичен диапазон - с честота от 25 до 150 Hz, и се смята, че точно то е причината за по-бързото възстановяването на болния човек.

Сензитивността й е толкова силна, че котката е в състояние да  усети стопанина си, преди той да е стигнал до входната врата.  Тя е способна да измине хиляди километри и да се върне у дома. Смята се също, че обира негативната енергия от дома и семейството, чиито член е.

Котката е  на почит още от най-ранната история на Египет. Тя е земно превъплъщение на богинята Бастет. Древните египтяни са я смятали за свещено животно. Тези котки от породата „Египетска мау”, познати и отглеждани и днес в различни краища на света, са били тачени не само в култови храмове, а и в частните домове. Съществувал е закон, според който при пожар в къщата котката трябва да бъде спасена възможно най-бързо. Също така при смъртта на домашна котка цялото семейство трябвало да спазва траур – мъжът не се бръсне определен период от време и да посипва главата си с пепел.  А ако човек – неволно или умишлено, причини смъртта на котка, го очаква смъртно наказание.

Легендата гласи, че древната полубогиня-получовек Бастет всъщност била тракийска принцеса,   с тяло на жена и глава на котка и прекарала по-голямата част от живота си в Древен Египет. Последната й воля обаче била да я погребат в родната Странджа. Но все пак, това е само легенда.

Смята се, че котките са на поне 13 хил.години. Останки от тях са открити при разкопки в най-древните градове в Йерихон, в Йордания, в Индия.

Всички сме чували, че котките имат няколко живота. Според различните култури 6роят им е различен – 6 са в арабската и турската, 7 в гръцката и германската и  9 в английската.  Но дали е така?  Истината е, че  котките имат невероятната способност да се приземяват на крака, а не по гръб, което  увеличава  шанса им да оцелеят. По време на полета, те се обръщат  и разперват лапите си, подобно на криле, приземявайки се невредими. За рекорд се смята оцеляването на котарак, паднал от 46-ти етаж на небостъргач в САЩ.

.

c