Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Очакват се заразени с Covid-19 във фирма в Добрич заради екскурзия до Копривщица

42 души от кланица за гъски в Добрич се изследват за Covid-19. Това съобщи в студиото на „Здравей, България” на Нова главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че собственикът на фирмата организирал четиридневна екскурзия с автобус до Копривщица за работниците си с желание да обогати социалния им живот. Изследването им започнало вчера след като някои от екскурзиантите получили оплаквания. Вероятно голяма част ще са положителни, каза д-р Кунчев.

д-р Ангел Кунчев - кадър NOVA

Заразяването с Covid-19 сега става по-лесно, каза главният държавен здравен инспектор. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Доц. Кунчев определи броя на починалите от последното денонощие като повече от стряскащ. „Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”, каза още той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. Във Варна бяха установени 102-ма инфектирани. „Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места, аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доцентът.

c