Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

С изключение на Залдапа, няма проблеми с язовирите в област Добрич

Въпреки обилните валежи в последната седмица, няма язовири, с изключение на Залдапа, при които да има проблеми. Всички са в добро състояние и имат достатъчно свободни обеми. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Областна администрация в отговор на отправено запитване. От там допълниха, че валежите са интензивни, но не създават проблеми и няма язовири в областта – общински и държавна отговорност, при които да има критично високи нива.

По отношение на най-големия язовир в областта – Одринци, от Областна администрация информират, че е в отлично състояние и няма никакво място за притеснение. В момента е заета едва една трета от обема на чашата му. Водоемът има достатъчно обем да поеме валежите, които се очакват и тази седмица.

Реално скъсването на стената на язовир Залдапа не създава опасност за населението, посочват от Областна администрация. Припомнят, че скъсването на стената доведе до неговото преливане към язовир Абрит, който от години е празен, както и Про Нюз Добрич информира. „Чашата на Абрит е с достатъчна вместимост, за да поеме обема на Залдапа и количествата на валежите, още повече, че самият водоем има и каверна, което увеличава обема му. Залдапа е поставен под денонощно наблюдение, въпреки че не представлява заплаха за жителите на селата. Какво ще се предприеме по отношение на състоянието му е решение на собственика – „Напоителни системи“ – клон „Черно море“, и евентуалния наемател, ако е отдаден”, допълват от Областна администрация.

На територията на област Добрич има над 30 язовира, като четири от тях се стопанисват от държавното предприятие „Напоителни системи“ – клон „Черно море“. Другите язовири се стопанисват от общините. В края на миналата година Община Добричка стартира процедура, която би следвало да е приключена, по предоставянето на 7 от язовирите на територията на общината за стопанисване на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири". То бе създадено през 2018 г. с цел по-добро стопанисване на съоръженията и осигуряване на тяхната безопасна техническа експлоатация, тъй като общините не разполагат с необходимия финансов ресурс.

c