Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Президентът Радев положи венец пред мемориала на летци герои край Ген. Тошево

В днешна България - разделяна, България на егоизъм, на алчност в много хора, на ламтеж за трупане на имане на гърба на другите, двама пилоти преди години ни показаха, че можем и трябва да живеем по друг начин, да мислим за България, за всички нас като едно цяло, като общество, заяви президентът Румен Радев пред мемориала "Крилото" край Генерал Тошево.

Държавният глава се поклони на лобното място на двамата летци герои - капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, които през 1986 година, при учебен полет със самолет "МиГ"-21У, претърпяват авария и избират, вместо да катапултират, да изведат машината извън пределите на града, спасявайки стотици граждани.

Президентът разказа, че завинаги е останал духовно свързан с двамата пилоти, като няколко месеца след гибелта им, като младши лейтенант, е получил височинен костюм, на чийто етикет е открил името на Венко Савов. С този костюм Радев изпълнил стотици полети и смята, че загиналият капитан е продължил да лети чрез него. Всеки летец залага живота си в името на живота и благоденствието на другите, каза президентът, като положи венец на мемориала с вградено крило от самолет от военното поделение на двамата пилоти.

Източник: БТА

c