Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Международният ден на танца отбелязваме днес

На този ден танцуващият свят отбелязва своя професионален празник – съвременни танцови трупи, театрални опери и балети, ансамбли за народни танци и други, както професионални, така и самодейни танцьори, които обичат музиката и танците.

Международният ден на танца се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО. Датата е свързан с рождения ден на френския хореограф Жан-Жорж Новер, роден на 29 април 1772  в Париж, който е бащата на съвременния балет, реформатор и теоретик на хореографията. Характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц, са въведени от него. Работил е в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Жан-Жорж Новер е поставил над 80 балета.

През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите“, където обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Жан-Жорж Новер е получил добро образование и е можел да има прекрасна военна кариера, но любовта му към танца определя по-нататъшния му  живот. Жан-Дени Дюпре  става негов учител, както и знаменитият Луи Дюпре.

През 1743 г. Луи Дюпре бил поканен да постави танците за водевил в Комическата опера, където се играели драматични спектакли, опери и балети. Тогава изгряла и звездата на шестнадесет годишния Новер -  Дюпре му предложил ангажимент. Сезонът бил открит на 08.06.1743 г. и името на Новер за пръв път се появило на афиша. Той участвал в спектакъла „Безумно двусмислие“ от Фавар – пародия на „Галантни Индии“.

Когато работил в Берлин в двора на Фридрих II,  Новер бил представен на своя съотечественик Волтер. А в края на 1747 г. балетистът се отправил за Марсилия, вече като балетмайстор. През 1750 г. той бил партньор на знаменитата Камарго в Лионския театър, а през 1751 - 1752 г. младия Новер сам оглавил балетната трупа на този театър.

Световният ден на танца предизвиква танцьори от различни държави по света да отпразнуват универсалната същност на изкуството, което прескача всички политически, културни и етнически бариери, всички прегради и обединява хората, с цел да ги направи щастливи!

c