Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Посолството на Русия: Цинизъм е нова гавра с Паметника на Съветската армия в Добрич

Посолството на Русия в България остро осъди повторното поругаване на Паметника на Съветската армия в Добрич в рамките само на седмица.

Както Про Нюз Добрич вчера съобщи, монументът в градския парк бе залят с червена боя, броени дни след като се наложи да се заличат обидни надписи по него.

„Посолството изразява своето дълбоко възмущение във връзка с поредния кощунствен акт на вандализма в отношението на паметника-костница на съветските воини в градския парк на гр.Добрич.
Отбелязваме, че в Добрич в рамките на една седмица това вече е втори случай на гавра с паметта на тези, които дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума. Това изглежда особено цинично, защото става дума именно за братската могила, в която са погребани 45 войници и офицери.
Разчитаме, че властите на града най-сетне ще вземат необходимите мерки за почистване на монумента и недопускане на подобни прояви в бъдеще, а виновните в извършването на това престъпление ще бъдат намерени и понесат отговорност“, заявяват от посолството.

От Община град Добрич заявиха, че остро осъждат посегателството върху паметници. През последните години паметници и паметни плочи в Добрич стават жертва на вандалски прояви. Този акт е крайно неприемлив, защото всеки монумент е не само място на колективната ни историческа памет, но и част от индивидуалните спомени на всеки съвременник.

Подобни прояви са израз не само на агресия. Те дават изява на ниската личностна самооценка, защото вандализмът не показва позиция, а липсата на такава. В рамките на няколко дни неизвестни поругават за втори път паметник на 71 години“, посочиха от местната администрация. И увериха, че Общината ще се погрижи за почистването на монумента.

c