Крими Общество

Издават е-фиш при управление без е-винетка

Шофьорите без платени винетни такси ще бъдат санкционирани с електронен фиш.

Шофьорите без платени винетни такси ще бъдат санкционирани с електронни фишове. От днес започват тестове за издаването им и след приключването на пробния период започва издаването им, а с това официално ще страртира електронният контрол на шофьорите. Това беше съобщено от проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ на форум, организиран от Българско обединение на шофьорите.

В случай че дадено превозно средство няма валидна електронна винетка, камерите ще заснемат регистрационния му номер.

  • Ако до края на деня нарушителят не е проверен от мобилните екипи на тол контрола, електронният фиш ще му бъде изпратен по пощата или ще му бъде връчен при следваща проверка на пътя
  • След получаване на фиша той ще може да плати компенсаторна такса в рамките на 14 дни, за да избегне административно наказание за конкретното нарушение
  • В случай че това не се случи, собственикът ще получи наказателно постановление и ще трябва да заплати глоба

Автоматичната функция за правоприлагане ще санкционира шофьорите, които преминават през контролните рамки на Националното тол управление без валидна електронна винетка. В момента контрол на пътя за платени винетни такси се извършва от 105 мобилни екипа, които имат право да спират нарушителите и да налагат санкции на място.

След старта на тол системата от 1 март 2020 година електронен фиш ще бъде съставян и на собственици на МПС над 3.5 т, които се движат по републиканската пътна мрежа без платена тол такса.

На въпрос – какъв е редът, в случай че посочения в маршрутната карта път, по който трябва да премине шофьорът, бъде блокиран, проф. Олег Асенов обясни, че ще бъде предоставен обходен маршрут, преминаването по който няма да бъде таксувано.

Таксите за ползването на платената пътна мрежа не зависят от това кой вариант за отчитане на изминатите километри ще се използва – маршрутна карта, бордово устройство или GPS тракер.

Проф. Асенов увери, че тол системата за тежкотоварните автомобили и автобусите ще премине в търговска експлоатация от 1 март 2020 г. Членът на Управителния съвет на АПИ посочи също, че плавният преход към таксуване на база изминато разстояние, за който настояваха превозвачите, е направен – пътищата в тол, както и таксите за тях бяха редуцирани за старта на системата.

От АПИ напомнят, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде проверена на сайта www.bgtoll.bg.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *