Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Залесиха 68 дка с медоносни видове фиданки край Тервел

През тази есен, на площ от 68 декара са залесени 25 160 акациеви и 6 000 фиданки от вида гледичия в ДЛС-Тервел, съобщиха от ръководството на Североизточното държавно предприятие. Кампанията е в подкрепа на предприетата политика на СИДП по предложението на министър Десислава Танева за увеличаване на залесяването с медоносни видове до 10%.

Заедно с 31 160 броя медоносни видове са залесени и 16 200 церови фиданки, като освен създадените нови площи за пчелните семейства са възстановени и голяма част от полезащитни горски пояси, създадени през 60-те години на миналия век и до скоро намиращи се в лошо състояние. "Възобновяването на поясите е приоритет за стопанството през последните три години, увериха от СИДП. През последните три години са възстановени над 100 декара с полезащитни пояси.

  • През 2017 г - 39 декара
  • През 2018 г – 53 декара
  • През 2019 г – 17 декара

Със залесителната дейност се оказва подкрепата и на сектор „Пчеларство“, чието състояние е от ключово значение не само за България, но и за Европа. "Убедени сме, че с мерките в подкрепа на Националната пчеларска програма, която в бъдещите три години е с добавени мерки в полза на стопаните, ще бъде създадена устойчива среда за пчелните семейства", коментираха от СИДП.

Тези уникални по рода си в Европа горски ивици са от ключово значение в борбата с ветровата ерозия, за подобряване на микроклимата, оказващи въздействие за по – ефективно използване на селскостопанските растения с повишаване на добивите до 30%, за подобряване и  разнообразяване на ландшафта на района, за увеличаване на дивеча и неговата по – добра защита.

Залесяването  е една от основните дейности в горския сектор, като по своята същност то носи ползи не само за поддържане на лесофонда, но и за целия микроклимат – от борбата срещу ерозията на почвата, през повишаване ефективността на земеделието, до създаване на благоприятни условия за устойчиво развитие на пчелни семейства.

c