Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич ще си поиска парите от финансовата корекция на проекта за депото

ВАС излезе най-после с решение по казуса с финансовата корекция, наложена по проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци и той е в полза на Община Добрич, съобщи на брифинг финансовият зам.-кмет Елка Димова. Тя припомни, че финансовата корекция заедно с неверефицираните разходи към нея беше в общ размер на 4.3 милиона лева.

Още с налагането на финансовата корекция нашето категорично решение беше, че това са пари, които се отнемат от гражданите на Добрич и трябва да положим максимални усилия да бъдат върнати на Общината, каза Димова. По думите й юридическият екип на Общината е възразил по най-добрия начин, обърнали са се към експерти, битката е продължила години, на две съдебни инстанции.

ВАС се произнесе, че Управляващият орган е нарушил някаква процедура по налагането на финансовата корекция и връща материалите, за да се произнесе той отново, обясни зам.-кметът. По думите й това е една стъпка от целия процес и борбата продължава. „Ние можем да поискаме възстановяването на парите, които сме платили до тук, но УО също има своите ходове, тъй като съдът не се е произнесъл по същество следва ли или не следва да се наложи финансова корекция, нарушен ли е Законът за обществените поръчки”, посочи Елка Димова.

Финансистът обясни, че до тук Община Добрич е похарчила 2.8 милиона лева във връзка с финансовата корекция, които не са влезли в града и са отишли за друго предназначение. „Ще си поискаме парите, защото продължаваме да считаме, че това е битка за гражданите на Добрич”, обясни зам.-кметът. По думите й са поели риска и не са платили 1.4 милиона лева, защото са били убедени, че имат шанса да спечелят делото.

Елка Димова припомни, че цифрата от 4.3 милиона лева е от различни финансови корекции, най-големите суми са за установени нарушения по ЗОП при провеждане на две процедури при изграждането на депото.

Мотивите на първоинстанционния Великотърновски административен съд са в тази посока, че актовете, с които са наложени финансовите корекции, са незаконосъобразни поради липса на адекватни фактически основания, непосочване на правни такива основания, липса на мотиви защо финансовата корекция не е за сметка на УО, посочи главният юрисконсулт на Общината Росица Маркова. По думите й това нарушава правото на защита на бенефициента Община Добрич и не предоставя възможност за възражения, които да са адекватни. След обжалването на решението делото е разглеждано от ВАС, който потвърди решението на първоинстанционния съд, обясни юристът. „УО може да прецени след като отправим искането за средства съобразно насъбраната съдебна практика, на разпоредбите на закона, да се произнесе и да верифицира сумите и да ги заплати на Общината. Но може да прецени и отново да наложи финансовата корекция”, обясни Росица Маркова.

c