Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нов проект в подкрепа на възрастните хора изпълнява община Крушари

«Активен живот за възрастните – приобщаване в действие» е новият проект, който община Крушари ще реализира през следващите два месеца, съобщиха от местната администрация.

Проектът е на стойност 8000 лв, като със 7 040 лв. той ще бъде финансиран от Фонд «Социална закрила» към Министерството на труда и социалната политика, а 960 лв. е стойността на съфинасриането от общинския бюджет.

Основната цел на проекта е да осигури на 35 лица, ползващи социални услуги в Дома за стари хора и в Центъра за социална рехабилитация, възможност за социална интеграция чрез включването им в тридневна екскурзия „Старите български столици”. Планирано е еднодневно посещение на гр. Плиска, Двора на кирилицата и Националния историко-архитектурен резерват – Плиска.

Акцент в пътуването е посещението на гр. Велико Търново, което тематично е обвързано с 140-годишнитата от подписването на Търновската конституция. Възрастните хора ще посетят музея "Възраждане и Учредително събрание" в гр. В. Търново, крепостта Царевец,  паметника на Асеневци, Самоводската чаршия и други исторически забележителности в града.  За място на настаняването по време на екскурзионното пътуване до гр. Велико Търново е избрано село Арбанаси, предвид прекрасната му  локация спрямо гр. В. Търново, както и възможността да бъдат посетени седемте средновековни църкви и двата манастира, разположени в селото.

Изводите от предварителната анкета, направена от страна на общинския екип по време на подготовката на проектното предложение установи следните обективни факти: 60 % от заявилите участие в проекта никога не са посещавали гр. Велико Търново; 80%  от заявилите участие в проекта никога не са ходили в гр.Плиска и Арбанаси. Средната възраст на заявилите участие в проекта е 73 години, а 20 от тях са самотно живеещи стари хора. Средният размер на пенсиите на заявилите участие от ДСХ в с. Добрин е 286 лв., като 70% от тях заделят за заплащане на месечната си такса за ползване на социалната услуга, което прави невъзможно организирането на подобно мероприятие с лични средства. В същото време бюджетите на двете услуги са ограничени и възможност за планиране на подобни мероприятия.  

От 16 до 23 август желаещите ползватели на двете услуги могат да подават заявления за включване в проекта, като  крайните участници ще бъдат определени до 30 август по разработени от общината правила.

Възрастните хора, както тези в общността, така и старите хора от ДСХ, са поставени в условията на социална, културна и чисто комуникативна изолация, бидейки ограничени в рамките на своя дом или институцията, в която живеят. Необходимостта от реализирането на точно такъв тип проект е от голямо значение за избраната целева група, тъй като ще предостави освен възможността на старите хора да посетят исторически за България места, така и да възстановят социални контакти в и без това изключително оредялата си социална мрежа.

c