Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Все още не са избрани банка и строител за довършване на блок „Добрич”

През август се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по жилищен блок „Добрич”. Едва след като процедурата се финализира и решението за избор влезе в сила, ще бъде обявен и конкурс за избор на финансова институция, която да осигури банков кредит за целта.

Това става ясно от отчета на кмета Йордан Йорданов за изпълнение на решенията на Общинския съвет през първите шест месеца на годината.

След проведени през януари две извънредни заседания през Общинският съвет в Добрич даде съгласие да се тегли краткосрочен банков заем на стойност до 600 000 за довършване на блок „Добрич”, чиито собственици са отчуждени преди повече от 30 години. Целта е да се завърши девететажна жилищна сграда в центъра на града, чието строителство е започнало преди повече от тридесет години.

Със заема ще се финансира инвестиционният проект, като изпълнителят на строително-монтажните работи ще получи и общински обекти – апартаменти и магазини, в строящия се блок. Според независими оценители за довършването на блок “Добрич” са необходими между 3 216 000 и 3 617 000 лева.

С решението си Общинският съвет възложи на кмета да проведе процедура по избор на финансова институция, която да осигури финансирането след влизане в сила на решението за избор на изпълнител. Да подпише договори за кредит и за залог.

От администрацията посочват, че е извършено техническо обследване на състоянието на строежа, включващо заснемане  на всички апартаменти и общи части и установяване на настъпилата амортизация. Изготвена е техническа спецификация, която обхваща необходимите строително-монтажни работи по довършване и възстановяване на жилищния блок. Изготвен е проект за договор за СМР.

Очаква се през август да има готовност за стартиране на процедура по ЗОП за избор на изпълнител. След като решението за това влезе в сила, ще се премине към избор на финансова институция

c