Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Подновиха разговорите за партньорство между областите Добрич и Злин в Чехия

Областният управител Красимир Кирилов се срещна Душан Щраух – извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия у нас. На срещата присъства и директорът на Държавен културен институт Културен център "Двореца“ в Балчик Жени Михайлова.

Кирилов припомни, че преди няколко години е имало преговори за подписване на Меморандум за сътрудничество между областите Добрич и Злин, но, по обективни причини, връзките са прекъснати. Дипломатът, от своя страна, изрази готовност да съдейства за подновяване на контакта между областните администрации и заяви подкрепа и готовност да подпомогне сътрудничеството между двете области.

Областният управител запозна дипломата с икономическия профил на област Добрич. Представи накратко и забележителностите и възможностите за туризъм на територията на областта.

От своя страна, гостът изрази добрите си впечатления от приятелските контакти, които ДКИ „КЦ – Двореца“ в Балчик има с Училището по стъкларство във Валашске Мезиржичи. Жени Михайлова сподели, че и тази година продължават установените добри традиции и в резултат на нови проекти по програма Еразъм +, които „Двореца“ ще реализира. Седем студенти от Чехия ще работят в културния институт в Балчик три месеца и половина през летния сезон.

В рамките на протоколната среща се обсъдиха възможности и перспективи за културен обмен, както и за развитие на икономическите контакти.

c